Я захищала його серце, хоча мала захищати своє

Іноді відпустити – це акт любові до себе.

Якщо ви звикли дбати про чуже серце, ігноруючи своє, прочитайте цей текст.


Я дуже любила і міцно трималася за стосунки і… робила все це на шкоду собі.

Суть незбалансованих стосунків така: ми любимо людину, тому робимо все можливе і неможливе, щоб зробити її щасливою. Ми вкладаємо душу. Ми ретельно думаємо, що говоримо та робимо. Наш пріоритет – турбота про його серце.

Але поки що ми думаємо про нього, хто думає про нас?

Самозречення – це те, за що мені довелося навчитися прощати себе. Я відчуваю співчуття до себе в молодості, яка вважала, що любов треба заслужити і що самопожертва — це шлях її отримання. Тепер я розумію, що несу відповідальність за захист свого серця — не охороняти його від кохання, а радше охороняти його від людей, які не можуть або не хочуть любити мене у відповідь.


Коли я була в незбалансованих стосунках, я віддавала партнерові все співчуття у світі — і мало давала собі. Мені було боляче, але я не питала себе, чому його не турбує стан мого серця. Я була надто зайнята, зосередившись на ньому.

Ми заслуговуємо на таке саме кохання, як і наше.

Люди можуть розлюбити нас (або взагалі ніколи не любили). Коли це станеться, принаймні у нас має бути любов до себе. Але часто ми настільки звикли до недостатнього, половинчастого кохання, що говоримо собі, що це нормально. Ми живемо надією і кажемо собі, що цього достатньо.

Але гідні партнери не залишають нас наодинці з нашим болем. Вони не відмовляються від зусиль і не очікують, що ми візьмемо на себе весь тягар стосунків. Вони продовжують намагатись.

Мені довелося навчитися налаштовуватися на своє тіло та розум.


Замість дистанціюватися від себе і концентрувати свої думки на іншій людині, я навчилася звертати увагу на власний досвід відносин. Що я відчуваю та чому це важливо.

Тяжкість у моїх грудях була постійним нагадуванням про те, що мої стосунки не були здоровими. Той факт, що я відчувала набагато більше болю, ніж радості, був ознакою того, що це не підходило мені.

У стосунках, у яких я тягла все на собі, я мала вибір. Я могла залишитися чи піти, і я вирішила залишитися. Звичайно, відносини складні, як і причини, через які ми залишаємося в них. Знаю це, так само як і знаю, що зробила все можливе на той момент свого життя. Але я також приймаю на себе відповідальність за свій вибір і прагну робити його здоровішим.

Я не захищаю серця інших людей за рахунок власного.

Це був дорогий урок, який я більше не можу собі дозволити. Натомість розумію, що мені потрібно. Я відкрито говорю про те, хто я і чого хочу. Замість того, щоб погоджуватися на те, що пропонують, я тримаюся за те, що шукаю, бо знаю, наскільки це важливо. На цей раз я теж маю значення.


Можливо, мені знадобилося багато часу, щоб засвоїти урок, але я його вивчила. Я навчилася твердо говорити «ні, спасибі» щоразу, коли пропоноване кохання — це не те, що мені дійсно потрібно. Я впевнена, що зможу піти, коли інше серце, яке захищаю, більше не захищає моє.