Жадібність, заздрість і ревнощі: вічні почуття емоційно голодних людей

Голодний думає лише про виживання. Усі його життєві стратегії спрямовані лише на це. І в його житті немає місця для творчості, подяки та кохання…

Емоційний голод спотворює уявлення людини про саму себе, про світ, про стосунки з іншими людьми, і в результаті може зруйнувати її життя. Голодний думає лише про виживання. Усі його життєві стратегії спрямовані лише на це. І в його житті немає місця для творчості, подяки та кохання.


Як фізичний, так і емоційний голод згубно впливають на психіку людини. Разом з молоком матері ми отримуємо не тільки поживні речовини, які допомагають зростати нашому організму, але також її тепло, турботу і ласку, які допомагають зростати нашій особистості.

Колихаючи нас на руках, обіймаючи, мама насичує і “доношує” нас, щоб через деякий час ми могли встати на свої ніжки і рушити в дорогу. Не всім так щастить. 

З різних причин трапляється так, що дитина залишається нагодована. Емоційно НЕ нагодована. У неї це викликає дуже багато почуттів – болю, страху, люті. І стійке відчуття того, що їй не додали чогось важливого.

Мама не додала. Світ не додав. Витребувати це для себе нереально. Її не чують і не беруть до уваги. Вона занадто мала, щоб докричатися і дотрясти ту, яка повинна. Повинна її, бо народила її, тому що вона ще маленька тому що …

Повинна, але не дає. Або дає мало. Або не те. Діти бувають різні.


Буває, народжується дуже сильна дитина, з великими амбіціями і потребами. Її потреба в батьківській силі і турботі реально велика. Буває, у батьків, зокрема, у мами, стільки просто немає. Дитина в результаті залишається емоційно голодною. Вона дуже сильно реагує на це, намагаючись по-своєму впоратися з такою несправедливістю. І, врешті-решт, може прийняти різні рішення як її жити далі.

Хтось, придушивши свою лють, може стати милим і послужливим. Піклуватися про інших так, як ніхто і ніколи про них не дбав. Він буде виснажуватися, часом розчаровуватися і ображатися на всіх. Але не кине цим займатися. Ні. Іноді ви зможете побачити його голодний погляд, коли поруч з’явиться хтось, хто не особливо потребує його турботи, і хто не зможе оцінити його зусиль і зрозуміти, як сильно він намагається бути хорошим.

Голодна дитина побачить поруч “ситу” дитину і захоче для себе її благополуччя, хоча б шматочок. Вона позаздрить. Тому що вирішить, що цей дар їй недоступний. Але потім почне піклуватися і радіти з подвоєною силою. Щоб ніхто нічого не помітив. Ні голоду, ні люті, ні болю.

Інший вирішить, що “не треба чекати милості від природи”. Тим більше, природа ця вже підвела – ресурсом необхідним на початку великого шляху не забезпечила, тому все, що потрібно, він буде брати сам. Про засоби особливо замислюватися не буде. Будь-яка його мета буде їх виправдовувати. У нього реально багато чого буде виходити. Він буде впевнено завойовувати матеріальний світ, обзаводитися корисними знайомствами. Він знає, що йому потрібно багато. Він дуже довго голодував, дуже.

Тому буде брати. Буде брати все, що йому потрібно – гроші, бізнес, ідеї, секс. Все, що як йому здається, зможе вгамувати його голод. І йому часто буде неважливо, що те, що йому потрібно, може належати іншому. Світ йому сильно заборгував, і він повинен з ним розплатитися. Він буде яскравим, харизматичним, сильним. За його напором ви ніколи не побачите, як часто йому страшно і як він реально голодує.


Жадібність, заздрість і ревнощі – це ті почуття, які дуже знайомі нашим героям. Мелані Кляйн в книзі “Заздрість і подяку” так визначає ці почуття:

Жадібність – це бурхливий і ненаситний голод, який перевищує потреби суб’єкта і бажання і можливості об’єкта віддавати”.

Заздрість – це злісне почуття, що інша людина має і насолоджується чимось бажаним, заздрісний імпульс спрямований на те, щоб відібрати або зіпсувати це”.

Ревнощі ґрунтуються на заздрості, але там є хвилювання про те, щоб не втратити любов того, хто важливий і дорогий.

І ті, і інші живуть в своєму внутрішньому пеклі порожнечі, яка ніколи не заповнюється. Їх біль здається вічним і нескінченним. Якщо вони дозволять собі його відчувати, то можуть бути поглиненими ним. Їм здається, що тоді вони не виживуть. Ці почуття народилися давно.

Коли дитина тільки що народивлася і єдине, що у неї є і від кого залежить все, це – мама. Точніше – відносини з нею. А ці відносини можуть бути дуже непростими. Потім дитина стає дорослою, а почуття так і залишаються запечатаними і не прожитими. І тоді дитячі стратегії виживання продовжують несвідомо керувати зрілою людиною, пропонуючи її або перший, або другий шлях задоволення своїх потреб. Тільки дитячі стратегії в дорослому житті не працюють. Задоволення ніколи не буде досягнуто.

Що робити?

Доведеться подорослішати.


Як?

По-перше, прийняти той факт, що дитинство закінчилося і ніколи не повернеться. А, коли ми виросли, навряд чи знайдеться той, хто захоче нас удочерити / усиновити і “відпрацювати карму” наших батьків. Більшу частину роботи доведеться робити самим. При цьому ми можемо розраховувати на підтримку і турботу тих, хто поруч. І можемо відкрито просити їх про це. Ми можемо говорити про свої почуття і думки з тими, кому ми довіряємо. Висловлювати їх: плакати, кричати, трястися від страху. Можливо, відповідні слова і не знайдуться на початку. Це нормально. Почуття так довго залишалися невимовними, що їм знадобиться час, щоб проявитися.

По-друге, доведеться зустрітися з собою. З тим Малюком або Малятком, якими ми колись були, щоб зрозуміти, чим конкретно “не догодували”. Задати собі питання, “яких дозволів, побажань, теплих слів мені бракує? Що я хочу, щоб для мене тоді зробили?”. Коли визначили, чого не вистачає, потрібно буде для себе це організувати. Можна попросити допомоги у близького друга або звернутися до психотерапевта.

По-третє, дати собі час. Процес зцілення не може бути швидким. Насичуватися краще поступово. Знаєте, що може бути, якщо після тривалого голоду з’їсти занадто багато їжі? Так, нетравлення. Майте це на увазі.

Що в підсумку?

Приділяючи собі час, розкриваючи і проживаючи свої ранні почуття, ми вивільняємо енергію росту. Це призводить до того, що крім того, що поліпшується фізичне самопочуття, зростає внутрішня стійкість, впевненість в собі, в тому, що “я можу бути опорою для себе”. Тоді почуття подяки все частіше і частіше відвідує нас. Наша внутрішня дитина відчуває себе задоволеною і щасливою. А, значить, в нашому житті стає більше місця для любові і творчості, що неодмінно зробить її щасливою!

Якщо ваш друг, колега або родич застряг в “голодній дитині” і поки не виріс.


Доведеться прийняти реальність того, що тієї підтримки, турботи, радості за вас, які ви чекаєте, ви можете не отримати. Подумайте про те, хто міг би ще вас підтримати, коли вам це необхідно. Подбайте про власну стійкість, задовольняючи свої потреби. Будьте для себе турботливими батьками. Поважайте себе. Якщо вам щось не подобається в поведінці вашого друга, колеги чи родича, говоріть про це прямо. Якщо відчуваєте, що вами якось зловживають, не враховують, відмовтеся від спілкування. Хоча б на час.

Автор Олена Марчевська