Багато матерів, здається, змагаються зі своїми дочками: вони намагаються виглядати молодими, одягаються в невідповідний одяг, намагаючись затьмарити дочок.

Останнім часом я стала свідком досить дивної тенденції: багато мам, схоже, змагаються зі своїми доньками. Вони прагнуть виглядати молодо, вибирають одяг, який явно не відповідає їхньому віку – і все для того, щоб якимось чином затьмарити своїх дочок.

Ця тема стала особливо близька мені, коли моя подруга, одна з таких мам, відкрито поділилася зі мною своїми переживаннями.

“Я просто хочу почуватися нарівні з моєю дочкою,” – зізналася вона мені одного разу під час нашої зустрічі у кафе. “Але ця різниця у віці… Вона робить все таким складним.” Я подивилася на неї, побачивши жінку, яка щиро страждає від своїх комплексів.

“Але навіщо тобі змагатися з нею? Ти ж її мати, а не суперниця,” – м’яко зауважила я, намагаючись зрозуміти її мотиви. “Я просто не хочу залишатися в тіні”, – відповіла вона.

“Мені здається, що, якщо я не намагатимуся виглядати молодо, мене просто перестануть помічати.” Ця розмова змусила мене замислитися над тим, як багато жінок зазнають тиску, відчуваючи, що їм потрібно конкурувати зі своїми дочками, щоб зберегти свою видимість і значущість. Мені стало очевидно, що така поведінка свідчить не так про бажання бути краще доньки, як про глибоко вкорінений страх старіння і втрати власної привабливості.

З того часу я почала більш уважно ставитися до цієї проблеми, намагаючись підтримувати та надихати своїх подруг не суперничати з молоддю, а знаходити гармонію з собою та своїм віком, так би мовити – цінувати унікальність свого життєвого досвіду.

Джерело