Коли маєш сміливість бути собою – кохання знаходить тебе саме

Коли ти справжня, це робить тебе сильнішою.

В англійській мові слово «закохатися» дуже добре описує його суть: to fall in love – дослівно «впасти у кохання», загубитися у цій феєрії чарівних почуттів. Але при цьому є велика небезпека не просто загубитися в коханні, а втратити в ній себе.


Коли ти втрачаєш себе у стосунках, ти стаєш не справжньою, ти ховаєшся, ти живеш брехнею, не дозволяючи партнерові побачити тебе справжню. І це перешкоджає розвитку міцних відносин.

Чому ми втрачаємо себе у стосунках?

Кохання п’янить. У буквальному значенні. Людський мозок виробляє речовини, які допомагають розвинути прихильність до партнера, і ці речовини і викликають приємне відчуття метеликів у животі. Тобі добре, ти щаслива, збуджена, всі думки зайняті цією людиною. І це все не просто так.

З суто наукової точки зору, так природа допомагає людському роду виживати.


Коли ти поєднуєш цю хімію кохання зі своїми страхами та невпевненістю, тоді ти починаєш втрачати себе у стосунках. Ти відкриваєш себе людині і стаєш як ніколи вразливою, тому що та інша людина завжди може завдати тобі болю. А ти її боїшся і тому готова зробити все, щоб цього уникнути. І тоді ти починаєш відмовлятися від своїх бажань, потреб, чого завгодно, що може відштовхнути партнера, через що він піде і завдасть тобі болю. Ти потрапляєш у пастку вдавання, намагаючись бути не собою, аби зберегти стосунки та уникнути болю.

Як дізнатися, коли ти втратиш себе?

Твої межі стають розмитими. Ти не справжня. Твої друзі рідко бачать тебе, бо весь свій час ти проводиш із ним чи його друзями.

Ти втрачаєш інтерес до своїх хобі. Усі твої інтереси – це його інтереси. Ти відмовилася від свого звичного порядку дня, свого життя.

Не зрозумій неправильно: стосунки вимагають змін у способі життя, компромісів, багато спільного часу, але ти маєш зберегти і свій особистий простір та частину життя. Твої друзі, робота, хобі мають залишитися у пріоритеті. Може, вже не так часто, як раніше, але всі ці речі все ще мають відігравати важливу роль у твоєму житті.


Але жити брехнею, намагаючись догодити і сподобатися іншим – це як ходити по краю. Ти можеш погоджуватися з ним у тому, що тобі не подобається, просто щоб уникнути конфлікту, або живеш так, як тобі не дозволяють твої внутрішні переконання, просто, щоб він не пішов…

Ти можеш боятися бути собою, бо думаєш чи навіть знаєш, що не сподобаєшся йому, боїшся показати себе справжню – фізично, емоційно, сексуально, розумово та духовно.

Але коли ти справжня, це робить тебе сильнішою.

Тому що тоді ти знаєш собі ціну, і знаєш, що ти гідна любові та прийняття. Так, бути справжньою означає бути безстрашно впевненою в тому, хто ти. Якщо ти йому не подобаєшся – це не відображення твоєї самооцінки. Це означає, що він не оцінив тебе.

Найголовніше – це самоприйняття. Коли ти любиш і приймаєш себе, ти не втратиш себе у стосунках. Ти повинна вірити, що ти недосконала. Твої вади та мінуси – це частина тебе, які теж потрібно прийняти, а не ховати. Навчившись любити і приймати себе, ти зможеш навчити любити і приймати тебе такою й інших.


Все просто. Жодної брехні, хованок, втрат у стосунках. Май сміливість бути собою і вір, що в цій сміливій щирості кохання знайде тебе.