Ця інформація буде корисною для всіх любителів сала! Відомо як відрізнити смачне сало від гіркого за допомогою сірника?

Свиняче сало – це смачний і корисний продукт, його запікають, коптять, солять, смажать і додають у різні страви. 

Як вибрати сало

Сало належить до тих продуктів, які краще вибирати на ринку, адже саме там можна пройтися по рядах і купити найкраще і найсмачніше свіже сало. Щоб вибрати гарне м’яке сало, слід звернути увагу на деякі особливості.

1. Місце вибору і походження продукту

Сало краще купувати на ринках. Тільки в цьому випадку його можна спробувати, поговорити про історію продукту.

як вибрати сало з прошарком

Краще купувати у безпосереднього господаря свині, а не у перекупника. Якщо пощастило знайти такого, можна розпитати його про те, чим харчувалася тварина.

як вибрати смачне сало

Гурмани кажуть, що сало стає ніжнішим, якщо свині регулярно додавали в корм варену картоплю і молоко, а якщо в її раціоні були яблука, то у сала з’являється смачний м’ясний прошарок. Зажадай у продавця документи на продукцію і подивися, чи є на салі клеймо ветслужби.

2. Свиня або кабанчик?

Завжди краще віддавати перевагу салу свині, а не кабанчика, через те, що воно не має неприємного запаху, ніжніше і приємніше на смак.

Перевірити, чиє сало, можна, не просто понюхавши його, а й злегка обпаливши. Якщо піде запах сечовини, значить, це сало кабана. У хорошого продукту аромат ніжний, тонкий із солодкувато-молочними нотами.

3. Якого виду сало краще вибрати

Найсмачнішими будуть шматки сала з бічної частини або зі спини свинки або кабанчика. Таке сало буде ніжним, з тонкою шкіркою, придатним для вживання і сирим, і солоним, і тушкованим, і копченим.

Сало зі щоки та шиї тварини буде набагато жорсткішим, та й шкурка у нього буде товща. Відмінне кулінарне рішення для такого продукту – запікання або копчення.

Окрема розмова про підчеревину (грудину) – сало з черевної частини свинки. Шкурка у нього зазвичай тонка, а пласти сала рівномірно чергуються з прошарками м’яса.

Сире і засолене, воно, може, трохи й жорсткувате, зате в смаженому, запеченому або копченому вигляді підчеревина буде делікатесом для справжніх цінителів цього незрівнянного продукту.

4. Візуальний огляд

Сало має бути білого кольору або з легким рожевим відтінком. Якщо ж сало з помітною домішкою червоного – значить, свинку пустили під ніж під час її «весільного» періоду.

як вибрати сало для смальцю

Червонуватий відтінок сала свідчить ще й про те, що порося досить довго не могли заколоти, через що частинки свинячої кр0ві потрапили в сало.

В обох випадках смак у сала буде далекий від ідеального. Знай також, що свіже сало не може бути ні жовтуватого, ні сіруватого відтінків.

У салі можуть бути прошарки м’яса. Таке сало добре купувати для запікання, смаження, але в сирому або підсоленому вигляді краще не вживати, через те, що саме в цьому м’ясному прошарку можуть перебувати бактерії та nаразити (в простому сальному жирі вони не виживають).

Оптимальна товщина сала – від трьох до шести сантиметрів. Смак у сала, як меншої, так і більшої товщини, буде вже зовсім не той.

як вибрати м'яке сало

Шкурка у сала повинна бути без щетини та чисто вискоблена. Якщо на шкірці все ж проглядають волоски, таке сало купувати не варто: якщо господар свині так недбало обробив шкуру, значить, так само він міг поставитися до оброблення, зберігання і транспортування свинячої туші.

Колір шкурки принципового значення не має, він може бути як білим, так і жовтуватого відтінку. Якщо тушу обробляли вогнем з додаванням соломи, то колір шкурки буде коричневим, а аромат у неї буде і зовсім незрівнянним …

Що стосується товщини шкурки, тут є правило, що спрацьовує практично завжди: чим тонша шкурка сала, тим воно буде м’якше і ніжніше. Сало ж з товстою шкіркою буде жорстким і твердим.

4. Перевірка на дотик

Ножем, виделкою, в крайньому разі, сірником спробуй проткнути шматок сала. Якщо сало легко, з невеликим опором протикається, то продукт заслуговує подальшого вивчення.

Точно так само перевір сірником шкурку сала: вона повинна бути трохи щільною, пружною, але водночас такою, щоб її можна було без проблем протикати.

Візьмись рукою за сало – на дотик воно повинно бути жирним, але не липким, вологим, але не слизьким. Кінчиками пальців візьмися за куточок. Верхній шар від тепла пальців трохи розтопиться, і якщо сало жорстке, з твердими прожилками – ти їх обов’язково відчуєш на дотик. Проведи тильною стороною нігтя уздовж шматка сала. Якщо сала вдалося зішкребти зовсім небагато, значить, воно жорсткувате і зупиняти свій вибір на ньому не варто.

6. Проба на смак

Багато продавців пропонують спробувати сало на смак. Що ж, не відмовляйся і пробуй. Єдине, на що зверни при цьому увагу, – ніж, яким продавець відрізає шматочок сала на пробу, хоча б візуально повинен бути чистим.

Шматочок сала легко пережовується і тане в роті, за консистенцією ніжний і не має стороннього присмаку? Вітаємо! Ти вибрав найсвіжіше, м’яке, ніжне і смачне сало!

Як вибрати сало, знають не всі. Це відео дасть кілька рекомендацій, які допоможуть тобі правильно вибрати сало для засолювання.

Знаючи, як вибрати сало на ринку, ти завжди зможеш купувати тільки якісне і свіже свиняче сало з відмінним смаком.

Джерело