Спасіб маловідомий! Клади це в кожну лунку, картоплі буде валом: колорадський жук боїться цього засобу

Ненажерливий колорадський жук, який не тільки об’їдає надземну частину, а й позбавляє картоплю харчування.

Практично у кожного городника чи дачника є “тепла” мрія – зібрати великий урожай картоплі, щоб вистачило до наступної весни. Звичайно, не хочеться ходити в магазин чи на ринок, коли ти маєш свою ділянку землі. Та й ці ціни – взагалі “караул”.

Але іноді перешкодою таким добрим намірам протистоїть ненажерливий колорадський жук, який не лише об’їдає надземну частину, а й позбавляє картоплю харчування, через що він виростає дрібним.

Втім, для боротьби з жуками багато дієвих методів, пише сайт для дачників та аграріїв-професіоналів.

Личинки колорадського жука, скріншот: YouTube

Один із них — класти в кожну лунку при посадці картоплі секретний засіб, щоб колорадський жук не наближався до кущів.

Спосіб маловідомий, але дуже ефективний. Все, що потрібно зробити, – при посадці покласти в кожну лунку невелику жменю хвойної тирси.

Колорадські жуки. Фото: Youtube

Також добре допомагає обробка кущів картоплі хвойним концентратом (2 столові ложки засобу на 10 літрів води).

Крім того, можна обробити кущі настоєм полину з деревною золою. 300 грам подрібненого полину та склянку золи (краще використовувати березову) заливаємо десятьма літрами води, перемішуємо, наполягаємо 3-5 годин, проціджуємо, додаємо столову ложку господарського мила.

Картопля на грядці. Фото: Youtube

Також можна використовувати картопляні пастки. Така приманка допоможе вам заощадити час при збиранні комах із грядки. Візьміть літрову банку та складіть у неї нарізані бульби картоплі. Закопайте в міжряддя так, щоб верх банки залишився над грядкою. Краї банки змастіть картопляним соком. Жуки приповзуть на аромат, впадуть у банку, а вибратися з неї не зможуть.

Гірчиця – доступний та простий репелент, який можна використовувати для боротьби з різними комахами. Найчастіше з неї готують розчини:

– 100 гр сухої гірчиці на 10 л води + 100 мл 9% оцту;

– 100 г сухої гірчиці на 1 л води + господарське мило.

Як альтернатива можна просто посадити гірчицю поряд з картопляними грядками, а після цвітіння скосити і розкласти поруч.

Вирощування картоплі, скріншот: YouTube

Найбільш ефективним вважається настій з лушпиння цибулі і часнику. Готується він просто: 200 гр лушпиння цибулі і розтертих головок часнику, залити 10 л води і 2 години кип’ятити на повільному вогні. За готовністю відвар процідити та долити воду так, щоб вийшло 10 літрів. Наприкінці додати 10 гр натертого господарського мила.

Досвідчені дачники знають, що колорадський жук боїться запаху ялівцю, тому висаджують паростки цієї трави прямо на лунки з картоплею. Якщо урожай у вас вже встигає, то приготуйте розчин: пучок пагонів ялівцю залити 10 л води, наполягайте 3-4 години, процідіть і обприскуйте кущі.

Ялівець також допоможе проти комах на помідорах та баклажанах.