Любіть себе достатньо сильно для того, щоб зрозуміти, коли потрібно піти

Ніколи не забувайте, що сліпе не кохання, а створювані нами ілюзії.

Якщо у світі і є щось таке, що дійсно складно зробити, так це зрозуміти, коли потрібно піти від людини і перетворити стосунки з нею на приємний спогад, а не на звичку, що зневажається. Вміння сказати «прощай» – це не тільки мистецтво страждати, а й уміння вчитися.


Згідно з результатами одного із досліджень, основною причиною нашого рішення розірвати стосунки є почуття нерівності між партнерами, коли рівень старань кожної зі сторін відрізняється, а душевний біль значно перевищує невеликі вигоди.

Завжди настає такий момент, коли піти просто необхідно, навіть якщо вам нема куди йти і в кишені немає ні гроша. Тільки так ви дозволите своєму серцю знову пізнати щастя.

У справжніх відносинах любов і страждання не повинні йти пліч-о-пліч. Далеко не всі люди розуміють це, а концепція «романтичного кохання», як і раніше, змушує нас вірити в подібні помилки. Але якщо ви любите себе досить сильно, то не дозволите собі опинитися в такому стані.

Коли розставання – це єдиний варіант

Відносини, як і будь-який живий організм постійно змінюються. Але кожна з цих змін спрямована на зміцнення зв’язку між партнерами і дозволяє нам пізнати один одного краще, не втрачаючи при цьому свого «я». Відносини мають бути плавними.

Кохання будується на свободі вибору. Однак часом він є однією з головних причин людських страждань. І перш ніж поринути у стан емоційного болю, необхідно навчитися розпізнавати той момент, коли слід попрощатися, щоб уникнути по-справжньому руйнівних ситуацій.

Ось перелік ключових аспектів, які допоможуть зрозуміти, що розставання – це «єдиний вихід», що залишився:

  • Визначте, чи є вирішення проблеми, яка стала причиною поточної ситуації.
  • Зіткнувшись із кризою, дуже важливо, щоб обидві сторони докладали однакових зусиль до її врегулювання. Відносини називаються незбалансованими, якщо один із партнерів вкладає в них свою енергію, ентузіазм і йде на особисті жертви, а другий просто приймає все це, не пропонуючи нічого у відповідь.
  • Намагайтеся зробити проекцію свого поточного становища на майбутнє. Чи вважаєте ви, що через 10 років будете щасливі, якщо все буде як і раніше?


Якщо після відповіді на ці питання ви розумієте, що зробити нічого не можна і вирішити проблему неможливо, то потрібно зібратися з силами, попрощатися і піти, розірвавши цей замкнутий особистісний та емоційний цикл страждань.

Що заважає розірвати емоційні стосунки

У відносинах ми, як правило, чіпляємося за певні помилкові переконання та емоції, які (якщо ми нещасні) заважають нам бути об’єктивними та адекватно оцінювати реальність.

Ніколи не забувайте, що сліпе не кохання, а створювані нами ілюзії.

Як правило, у мистецтві символами кохання завжди виступають пов’язка на очах і крила на спині – пов’язка приховує перешкоди, але, на щастя, для їх подолання ми маємо крила.


Поняття, які не дають нам поставити крапку у відносинах, насправді є безліччю ком і підпунктів, які зовсім не зберігають відносини, а лише продовжують непотрібні страждання та знижують самооцінку. Ось чому так важливо враховувати такі речі:

  • Уникайте самообману, тому що речі не завжди відбуваються так, як нам хочеться. Подумайте: ви могли прощати більше, ніж потрібно, забуваючи про свої межі, або надто часто говорили «давай почнемо все спочатку», хоча після цього нічого не змінювалося…
  • Інша людина не змінюватиметься заради вас. Люди не змінюються. Цілком можливо, що вони виявилися не тими, ким ви їх вважали спочатку. Ніхто не може змінитись за одну ніч, як би нам цього не хотілося.
  • У стражданнях в ім’я кохання немає нічого романтичного чи героїчного. Це одна з форм саморуйнування. Якщо вас змусили повірити, що наявність партнера має на увазі неминучість страждань і постійної боротьби, вас обдурили. Бути разом означає вміти створювати і любити без болю.
  • Не бійтеся самотності. Згідно з дослідженням, проведеним в Університеті Бригама Янга (штат Юта), одним із найбільших страхів є страх «бути самотніми». Багато хто воліє опинитися в поганій компанії, ніж залишитися наодинці зі своїми думками. Але це не правильно.

Любіть себе достатньо сильно, щоб розуміти, коли потрібно піти. Самотність завжди є кращою, ніж стосунки, що позбавляють щастя і порушують нашу внутрішню рівновагу.


Кохання не передбачає, що ви віддаєте все, не отримуючи нічого натомість. Його суть полягає в усвідомленні того, що ви заслуговуєте визнання та повагу. Бути коханим і любити самому – це мистецтво та навичка розвитку справжньої прихильності.