Найважливіша година у вашому житті

Усього 60 хвилин, які здатні змінити життя.


У середньому ми перевіряємо наші телефони 110 разів на день. На найвищих рівнях бізнесу та політики люди перевіряють свої гаджети близько 900 разів на день.

The New York Times опублікував результати опитування 12 тисяч працівників у всьому світі, які продемонстрували, що багатьом із них не вистачає повноцінного робочого простору (у найширшому значенні цього слова). При цьому 70% з них відчувають, що їм регулярно бракує часу для творчого чи стратегічного мислення.

І стрес є далеко не єдиною річчю, до якої може призвести нестача необхідного часу та простору для творчого підходу до своєї роботи. Якщо ми відчуваємо себе постійно обтяженими рутиною життя, у нас не залишається ні часу, ні простору на те, щоб добре розібратися в усьому. Ми можемо зрештою заблукати і витратити роки на рух у неправильному напрямку.

Німецький психолог Ян Суман до певної міри проливає світло на цю проблему. В рамках одного з дослідницьких проектів він вирушив із добровольцями до пустелі Сахара, і кожна людина з цієї групи отримала завдання йти прямою лінією.

Незважаючи на простоту, це виявилося досить складним завданням: 

«Частина людей рухалася по заданому маршруту в похмурий день, коли сонце було приховано за хмарами, і без будь-яких орієнтирів у полі зору. При цьому всі вони ходили колами, причому деякі з них неодноразово перетинали вже зроблений шлях, не помічаючи цього. Інші учасники діяли розумніше. Вони тримали свій шлях лише тоді, коли світило сонце, маючи перед очима вдалині певні орієнтири. І ось ці учасники експерименту рухалися вже майже прямим курсом».

Іншими словами, якщо ми зможемо визначити ті речі, які є для нас найважливішими, і якщо при цьому ми їх утримуватимемо перед очима, ми зможемо уникнути занадто великого відхилення від курсу.


Вам не буде потрібно багато часу, щоб відповісти на запитання, наведені нижче. На це у вас піде лише одна година. Але завдяки цьому ви зможете покращити якість кожної прожитої вами хвилини. Ось ці питання:

Крок 1: Якщо це можливо, вийдіть на лоно природи, де ви зможете відчути природний темп землі, а не гіперактивний та нелюдський темп сучасного життя.

Крок 2: Запишіть питання: «Що б я робив, якби мені залишалося жити всього тиждень?». Витратьте 10 хвилин, щоб написати відповідь.

Крок 3: Запишіть питання: «Що б я робив, якби мені залишалося жити всього місяць?» Витратьте 10 хвилин, щоб написати відповідь.

Крок 4: Запишіть запитання: «Що б я робив, якби мені залишалося жити лише рік?», і витратите 10 хвилин, щоб написати відповідь на нього.


Крок 5: Запишіть питання: «Що б я робив, якби мені залишалося жити всього п’ять років?». Витратьте ще 10 хвилин, щоб написати відповідь.

Крок 6: Запишіть запитання: «Що б я робив, якби у мене залишалося лише одне життя?», і витратите 10 хвилин, щоб написати відповідь на нього.

Крок 7: Нарешті, витратите 10 хвилин, щоб перечитати всі свої відповіді, запитуючи: «Як я міг би розібратися з усією своєю рутиною на цьому тижні, щоб моє життя якомога точніше відповідало написаним мною відповідям?»

Сучасне життя стрімке і сповнене можливостей. Складність полягає в тому, що нам здається, що ми маємо зробити все. Зрештою, ми виявляємося втягнутими в нескінченні відволікання, які не дозволяють нам зупинитися, щоб подумати про найважливіше.

Але правда полягає в тому, що ми можемо прийняти інше рішення. Ми здатні визначити те, що насправді є важливим.


Ми можемо створити життя, яке справді має значення для нас.