Афонський чернець розповів 3 історії про чернечу святість

Події

[ad_1]

Святість – не дар, її треба заслужити.

Афонський монах Анастасій, учень святого Паїсія Святогірця, розповів три повчальні історії про чернечу святість, які можуть стати прикладом кожного віруючого християнина.

Святими стають не лише ченці
Житія християнських святих описують різні шляхи досягнення святості, але всі святі проходять через головний шлях жертовності в ім’я Христа. Афонський монах Анастасій, учень святого Паїсія Святогірця, розповів три повчальні історії про чернечу святість, які можуть стати прикладом кожного віруючого християнина.

Вміти жертвувати своїм «Я»
Афонський чернець вчить, що жертовність в ім’я Христа може виявлятися як у великому подвигу, так і в малому, і часто Господь оцінює наші жертви, перевіряючи їхню твердість часом.

«Бог хоче, щоб ми щось із нашого «Я» віддали йому. Нам потрібно відчути присутність Божу серед нас, але треба вміти жертвувати. І скільки людей дасть Богові – стільки він і отримає.

Одного разу на одному грецькому острові я познайомився з монахинею. У селі, де вона народилася і жила, був монастир, а її будинок знаходився прямо навпроти входу до цього монастиря. І ця черниця прожила у монастирі 68 років і ніколи за всі ці роки не виходила за поріг монастиря, щоб не побачити двері свого дому.

Тому що одна з монаших чеснот — це мандрівка, яка має на увазі, що ніхто не повинен знати, де знаходиться людина, яка присвятила своє життя Господу», — каже отець Анастасій.

Бачити світ під ногами Христа
Багато старців, досягаючи благодаті, бачили світ іншим, ніж бачать його звичайні люди. Монах Анастасій розповів історію про афонського старця Тихона, духовника преподобного Паїсія Святогірця, якому під час літургії приходило божественне споглядання.

«Старець Тихін, коли читав літургію, поминав тисячі імен. Він п’ять годин читав імена і дві години служив літургію. Ті імена, які читав старець Тихін, були з усього світу, і він точно не знав, хто з них живий, а хто вже помер. Він казав: «Я всіх згадую, як живих. Тому що на святому дискосі під ногами Христа ми всі живі».

І одного разу під час літургії отець Паїсій співав Херувимську, а старець Тихін кадив. Старець мав у цей час небесне споглядання і йшов із цієї землі, мабуть, піднімаючись у Небеса. Раптом він повернувся до отця Паїсія і запитав:

— Батьку Паїсію, а з якого боку звідси знаходиться Париж?
— З того боку, — вказав йому отець Паїсій.

І батько Тихін повернувся і почав кадити у бік Парижа (мабуть, поминаючи людей з цього міста). Ось так на божественній літургії для святих отців весь світ стає під ногами Христа», — пояснює святогірський чернець.

Не втрачати терпіння у будь-якій ситуації
Афонські старці приймають багато паломників, і іноді до них приходять люди, далекі від розуміння істинних християнських цінностей. Отець Анастасій розповів історію про свого вчителя, преподобного Паїсія Святогірця, який умів зберігати святість душі за будь-яких обставин.

«Старець Паїсій завжди говорив для конкретної людини. Не все, що він казав, було одразу для всіх. Скажімо, коли він щось казав мені – ці слова призначалися мені й нікому іншому, бо інший міг ці слова зрозуміти неправильно. При цьому він умів особливо говорити і з тими людьми, які не мали правильного християнського мислення, а іноді – і Божого страху.

Якось до старця Паїсія прийшли деякі люди. Вони не сказали «благословіть», не зробили поклону, не поцілували руку старцеві, але з порога сказали:

– Добридень! Ми дізналися, що ви робите чудеса, хотіли на них подивитися.
– А ви знаєте, ким були батько та мати у Божої Матері? – Запитав їх старець Паїсій.
— Ні, це нас не цікавить. Ми дізналися про вас, і хочемо, щоб ви зробили нам якесь диво.

У старця Паїсія був солодкий гумор, він хотів провчити цих людей, але при цьому не хотів їх засмучувати, тому сказав:

– Так, я зараз навчився робити одне нове диво, – сказав старець і взяв великий ніж, яким він різав по дереву. — Я вам відріжу голови і знову приставлю їх. Але оскільки я ще не зовсім досвідчений у цьому диві, то можу переплутати ваші голови.

Ось так старець Паїсій говорив з людьми, які не мали правильного мислення, щоб вони могли зрозуміти його».

Говорячи про святість, афонський чернець зазначає, що вона є перевагою обраних, ченців чи пустельників, а має бути метою життя кожного християнина.

«Святість – не дар, її треба заслужити. Тут потрібні і старання, і потрібний спосіб. Існує багато шляхів досягнення святості, і кожен святий мав свій шлях до Бога через кров, подвиги, помірність, терпіння. І святими стають не лише ченці. Святими мають стати всі християни», — вчить афонський чернець.

Джерело

[ad_2]