До обіду, новина про те, що Юра кинув сім’ю, дійшла до сусіднього села, в якому жила мати Галини. Віра Федорівна швидко зібралася, і побігла до дочки.– Галино, що у вас сталося? Це правда, що люди говорять? – з порога запитала жінка. А коли почула все, що сталося, мама дала доньці цінну пораду

Мамина порада…

Такого гарного вечора вже не було давно. Небо набуло оранжевого відтінку, а на траві вже проступала роса. В селі було тихо і красиво, і лише хрущі дозволяли собі порушити тишу своїм безперервним дзижчанням. Десь вдалині було чутно задушевні пісні – це люди поверталися з поля. За матеріалами

– Галино, подивися, яка краса неземна! – захоплено виголосив Юра.

– І чого ти причепився? Мені ніколи навіть в гору глянути! А ти пропонуєш все кинути і милуватися заходом?! Краще би мені допоміг! – розлютилася жінка. – У мене ще корова не доєна, а йому в голові красивий захід!

«Все, завелася …» – важко зітхнув чоловік і пішов в будинок.

А вже через кілька хвилин, Юрій вийшов з дому при повному параді. Чоловік переодягнувся в чисту, святкову сорочку і нові штани. Він намагався непомітно прослизнути повз дружину, але вже біля хвіртки, Галя помітила його.

– Ти куди проти ночі? – здивувалася жінка.

– Так .. це .. Михайлович, просив підмінити його … – розгубився Юра.

– Так а навіщо вирядився, як на свято?

– Відчепися від мене! Знову за своє? – гримнув на сварливу дружину чоловік.

Галина важко зітхнула, і пішла в хлів. У жінки ще було купа роботи, а вже стемніло давно. Раптово, рипнули дверцята хвіртки. Оглянувшись, Галя побачила сусідку. «Тільки її не вистачало тут!» – подумала жінка.

– Доброї ночі! – єхидно посміхнулася Дуня.

– Бачилися вже …

– А куди це твій Юрко пішов проти ночі?

– А тобі що до того? За своїм чоловіком дивись! – розлютилася Галя. – На ферму пішов. Михайловича замінити.

– Ой! Порадувала! – сміялася сусідка. – Це він на ферму так вирядився чи до Михайловича? – не вгавала Дунька.

– Слухай, йди додому по-доброму! Без тебе нудно! – розридалася Галина.

– А чого ти хотіла? Насильно милим не будеш … Чула таку приказку? Чи ти думала, що жениш насильно Юрка на собі, так він відразу полюбить тебе? А я знаю, куди він пішов!

– Що ти знаєш? Пліткарка!

– У Євдокії він! А що? Вона жінка хоч куди, красуня! Куди тобі змагатися з нею? – продовжувала Дуня.

– Забирайся геть з мого двору! Ще раз зайдеш, відро з помиями на голову одягну! – закричала Галина.

Дуня побачила, що сусідка розлютилася не на жарт, тому швидко пішла. Галя сіла на лавочку і дала волю сльозам. Жінка знала, що чоловік не любить її. Але вона сподівалася хоча б на повагу з його боку. Адже у них двоє синів, і обходить його ось уже скільки років.

– Мамо, ти чому плачеш? – почула вона голос молодшого сина, Степана.

– Нічого, синку. Втомилася трохи. Іди у свій дім, я зараз молочка парного принесу вам, – спробувала посміхнутися синові.

– Давай допоможу? – запропонував син.

– Не треба рідненький, я вже впоралася.

Напоївши дітей молоком, Галина поклала їх спати і вийшла у двір. Ніч стояла зоряна й тепла. На жінку нахлинули спогади …

Дванадцять років тому, Юра в таку ж прекрасну, зоряну ніч зізнався їй у коханні і покликав заміж. В той момент, Галина від щастя зовсім втратила розум. Адже мати попереджала, що Юра, бабій і життя з таким не буде. Але дівчина не вірила ні кому, про що незабаром пошкодувала.

Чоловік з самого початку ходив до інших жінок. Але щоб так, у відкриту, це було перший раз. Трохи заспокоївшись, жінка почала думати, як їй вчинити. Вона звичайно не була такою красунею як Євдокія, але ціну собі знала. І принижувати себе нікому не дозволить.

«Врешті-решт, я законна дружина і мати його дітей. Чому я повинна терпіти це?! »- подумала Галина, і рішуче піднялася з лавки. Накинувши на плечі легку хустку, жінка вирушила до Євдокії …

Все було так, як сказала сусідка. Підійшовши до двору розлучниці, Галя почула тиху бесіду і веселий сміх, який лунав на подвір’ї. Зазирнувши через паркан, жінка побачила неприємну картину: Юра з Євдокією сиділи за столом в саду. Жінка обіймала його за шию, і мило щебетала про щось.

Якийсь час, Галя стояла в нерішучості. Потім, смикнувши з усієї сили хвіртку, жінка увійшла у двір.

– Ну здрастуй, дорогий! – голосно вимовила вона.

– Галино?! Ти чому тут? З ким діти?! – розгубився Юра.

– Значить так! Я не буду влаштовувати тут сцен, ви обоє не гідні цього! У тебе є всього два варіанти. Перший – ти забираєш свої манатки, і йдеш на всі чотири сторони. І другий – ти просиш у мене пробачення, і закінчуєш зі своїми гуляннями. Я більше не маю наміру терпіти цього! – гордо промовила Галина, і вийшла з двору.

– Забирай свого благовірного! Він мені не потрібен! – крикнула у слід Євдокія.

Юрій прийшов додому на світанку. Чоловік мовчки зайшов у будинок, і став збирати речі. Галина вдавала, що те, що відбувається, не особливо цікавить її. «Я не заплачу, не заплачу …» – заспокоювала себе жінка, тримаючись з усіх сил.

– Тату, ти їдеш? – запитав старший син.

– Федір, я потім тобі все поясню. Думаю, ти зрозумієш мене, коли виростеш …

– Ти що? Кидаєш нас? – з подивом, в розпачі запитав син.

– Ні. Вас я ніколи не кину, – тихо прошепотів Юрій, і немов злодій, вибіг з дому, не взявши навіть речі.

– Мамо, може ти поясниш, що з батьком? Що все це означає? – ніяк не вгавав Федір.

– Не знаю синку. Я нічого не знаю … – Галина тихо заплакала і вибігла з будинку.

Біля хвіртки стояла Дуня, і єхидно посміхалася. Так посміхатися вміла тільки вона.

– Ну що? Дострибалася? Правильно Юрка зробив! Давно потрібно було кинути таку, як ти! – весело промовила вона, і швидко зникла з поля зору.

Весь день Галина ходила сама не своя. Все валилося з рук, вона нічого не могла робити. До обіду, слух про те, що Юра кинув сім’ю, дійшов до сусіднього села, в якому жила мати Галини.

Віра Федорівна швидко зібралася, і побігла до дочки.

– Галино, що у вас сталося? Це правда, що люди говорять? – з порога запитала жінка.

– Правда, мамо … – Галина розридалася ридма.

– Ти, донечко, заспокойся. Наберися терпіння. В першу чергу, тут потрібна холодна голова. Не хвилюйся, погуляє трохи і прийде. Нікуди він від тебе і синів не дінеться.

– Не любить він мене мама …

– Чому ти так вирішила? Якби не любив, то не одружився б з тобою! Ти йому двох синів подарувала. Як же він може не любити тебе? Просто приїлися один одному, це так! Ти коли йому останній раз ласкаве слово говорила?

– Ой мамо, та не до слів мені. Дивись, роботи скільки! З ранку до ночі тільки те й роблю, що гарую!

– Це неправильно! Робота завжди була і буде, її ніколи не переробиш! А чоловік, він як дитина, без ласки і тепла не може. Ти думаєш, чому він до Євдокії побіг? Вона, напевно, не скаржиться йому на роботу, і знає яким словом утішити чоловіка!

Галина тут же згадала нічну сцену. Але ж мати має рацію. Євдокія вела себе як кішка. Лагідно муркотала з Юрієм, так весело реготала. Галина відчула свою провину, адже вона дійсно, останнім часом як з ланцюга зірвалася, тільки кричала на чоловіка і дорікала йому.

Сама ж штовхнула його в руки іншої, потрібно було вчора брати його за шкірку і тягнути додому, до дітей, а не ставити якісь безглузді умови …

Мати як могла втішила дочку, і пішла додому. «Запам’ятай раз і назавжди: за своє щастя потрібно завжди боротися! А ти що зробила? Підштовхнула чоловіка в обійми Євдокії? Нерозумно це!» – сказала Віра Федорівна наостанок.

Після розмови з матір’ю, Галя довго роздумувала над власною поведінкою. Вона розуміла, що дійсно була несправедлива по відношенню до чоловіка і сама відштовхнула його від себе. Адже він часто кликав її прогулятися ввечері до річки, згадати минулі часи, але Галя тільки відмахувалася, мовляв втомилася дуже.

На вулиці вже стемніло. За своїми гіркими думками жінка не почула, як у двір увійшла Євдокія …

– Вечір добрий! – посміхнулася розлучниця.

– Тобі чого треба? Навіщо прийшла? – Галя мало не задихнулася від такого нахабства.

– Прийшла речі забрати Юри. Ти ж прогнала його, і зібратися толком не дала …

– Ти хто така? Щоб за чужими речами ходити? Іди звідси, я тобі не віддам речі чоловіка! – з викликом сказав жінка.

– Так ти сама його прогнала! А мене хочеш крайньою зробити?

– Та не проганяла я нікого … потішився трохи з тобою і повернеться. Він любить свою сім’ю. Таких жінок як ти, Юра завжди зневажав.

Галина намагалася бути спокійною і посміхатися, хоч давалося їй це з великими труднощами.

– Ну як знаєш! Не хочеш речі віддавати – не біда. Ми нові йому купимо. Завтра в місто їдемо, не побачиш ти більше свого благовірного! – промовила задоволена Євдокія і пішла.

Галя не знаходила собі місця. «Невже вона правду каже? Що буде, якщо він дійсно поїде?»

Всю ніч жінка не могла заснути. Вранці піднявшись, Галина красиво зачесала волосся, одягла найкращу сукню і пішла до зупинки.

У них в селі ходив автобус раз в день. До міста дуже далеко було добиратися, тому рідко хто їздив туди, тільки по суто важливих справах.

Ще здалеку жінка помітила Юру з Євдокією. Чоловік стояв опустивши голову, а розлучниця щось доводила йому, розмахуючи руками. Побачивши Галю, суперниця замовкла і напружилася.

Юра підняв очі і подивився на дружину. Його пониклий погляд, відразу ж перетворився – він став теплим і радісним.

– Галя? – прошепотів чоловік. – Ти така гарна сьогодні!

Юра заворожено дивився на свою дружину. Вона була така близька і рідна. Йому хотілося обійняти її і ніколи не відпускати. «Що ж я, гад, роблю?! Адже у мене дружина красуня, сини чудові … » – подумав чоловік.

– Галино, прости мене! Сам не зрозумію, що на мене найшло … – прошепотів Юра.

– І ти прости мене. Я теж багато в чому винна. Ходімо додому … Діти вже скучили, – посміхнулася Галина, своєю чарівною усмішкою.

Юра підійшов до дружини, і взяв за руку. Наче боявся, що вона зникне кудись.

– Юра! А як же я? – розгублено промовила Євдокія.

Чоловік зупинився, і уважно подивився на красиву жінку.

– Прости мене. Я тільки зараз зрозумів, як мені дорога моя дружина. Люблю я її дуже.

На очах Євдокії заблищали сльози. Жінці, в той момент, хотілося провалиться крізь землю.

– Їдь в місто. Тут не буде у тебе щастя. Євдокія, ти дуже красива жінка, і обов’язково будеш щаслива. У місті тебе не знає ніхто, тому ти легко знайдеш собі людину, яка любитиме тебе по справжньому, а не одну ніч … – вимовив Юрій.

Жінка мовчки слухала його і плакала. Незабаром під’їхав автобус. Євдокія підняла очі на Юру і Галину, посміхнулася і сіла в автобус …

Тепер у Галини і Юри все буде добре!

Мілана Лeбeдє